شاک ویوتراپی یک گزینه درمانی ایدهال و کمخطر جهت معالجه بسیاری از امراض به حساب میآید و روش درمان بدین صورت است که پالسهای کوتاه، پیوسته و شدت بالا (به شکل امواج شوک مانند) بر روی بافت نرم و آسیبدیده، جای زخم یا نواحی دردناک و ملتهب بدن بیمار تابانده میشود. این امواج برقی نیستند، بلکه دستگاه شاک ویو قادر است ارتعاشات فرکانس بالا و سریعی را به شکل یک موج فشاری رادیال از خود ساطع کند. مادامیکه این امواج بهدرستی به کار گرفته شوند میتوانند جریان خون را در ناحیه دردآور به گردش درآورند، پاسخ به درمان را بهتر کنند، بافت زخم را التیام ببخشند، اسپاسم عضلانی را کاهش دهند و احساس درد و ناراحتی را بلافاصله برطرف سازند. به نظر اکثر بیماران فرآیند درمانی قابل تحمل است و تنها احساس ناراحتی خفیف گزارش شده است. تحقیقات انجام گرفته حکایت از درصد بالای موفقیت و نتایج بهبودی درازمدت دارند.
شاک ویوتراپی در درمان چه امراضی موثر است؟
روش شاک ویو تراپی برای توانبخشی و درمان بیماریهای زیادی کاربرد دارد از جمله:
- خار پاشنه
- درد یا خار پاشنه
- تاندونیت کلسیفیه
- التهاب زردپی تشتک زانو (زانوی دوندگان)
- التهاب تاندون آشیل
- التهاب تاندون روتاتور کاف
- تریگر پوینتهای عضلانی
- سندروم زانوی دوندگان (سندروم باند ایلیوتیبیال)
- تنیس البو و گلفر البو
- بورسیت یا التهاب بورس
- استخوانسازی نابجا
نحوه عملکرد شاک ویو درمانی به چه صورت است؟
این روش درمانی در چند سطح روی بدن تاثیر میگذارد:
تغییر در سطح سلولی
امواج حاصل از این روش درمانی قادر است محیط شیمیایی بافتها را در سطح سلولی تحت تاثیر قرار دهد. این امر موجب تغییراتی در رادیکالهای آزاد شده و به دنبال آن موادی ترشح میشوند که به پیشگیری از درد و التهاب کمک میکنند.
تغییر جریان خون
جریان نرمال خون نقش مهمی در فرآیند درمان ایفا میکند و امواج دستگاه به برقراری و بازگشایی مجدد عروق کمک میکند. این نوع محرک قادر است جریان خون تازهای را به ناحیه آسیبدیده هدایت کند و از این طریق بازسازی و درمان بافتهای نرم بدن را بهبود میبخشد.
کاهش تون عضلانی
شاک ویوتراپی در کاهش فعالیت انقباظی عضله موثر است و قادر است الگوهای درد عصبی-شناختی و مرتبط با بیماریهای مزمن را از کار بیندازد. این ویژگی به طور موثری اسپاسم و گرفتگی عضلانی را کاهش داده و از مزیتهای ویژه ای آن رفع دردهای نقاط ماشهای است.
کاهش درد
پالسهای حاصل از دستگاه شاک ویو تاثیر مستقیمی بر فیبرهای عصبی میگذارد و از این طریق مانع از ارسال شدن سیگنالهای درد به مغزی بیمار میشوند. شاک ویوتراپی از طریق مکانیزمی موسوم به کنترل دریچه درد بر روی پی یاختههای همبند در فیبرهای A-β تاثیر گذاشته و از رد و بدل شدن سیگنالهای درد جلوگیری میکند.
بیمار باید چه انتظاراتی از جلسات شاک ویو درمانی داشته باشد؟
طی اولین جلسه درمانی یک ارزیابی به منظور اطمینان از بیخطر بودن و کارساز بودن شاک ویوتراپی در درمان مشکلات بیمار صورت میگیرد. صرفنظر از اقدامات بهداشتی و آماده سازیهای قبل و بعد از درمان، شاک ویوتراپی اصلی 3 تا 5 دقیقه زمان میبرد. این دستگاه قادر است امواج صوتی پرفشار از خود ساطع کند و این امواج تاثیر متقابلی بر بافتهای بدن بیمار میگذارند که این خود اثرات درمانی را به همراه دارد. شاک ویو درمانی با وارد آوردن ضربههای ریز به درون بافت تحت درمان عمل میکند. این امر به نوبه خود موجب سرعت گرفتن فرآیند تحریک سازی بافت شده و این نخستین مرحله درمانی در نظر گرفته میشود. اجزاء و مواد شیمیایی طبیعی بدن به ناحیه تحت درمان یورش میبرند و روند رشد عروق خونی تازه (رگ زایی) و سلولهای عصبی جدید (عصب زایی) را بهبود میبخشد. فرآیند طبیعی درمان از سر گرفته میشود و به دنبال آن عملکرد نرمال بافت آغاز شده و احساس ناراحتی برطرف خواهد شد. اکثر بیماران اعتقاد دارند اگر شاک ویوتراپی همراه با روش فیزیوتراپی سنتی انجام گردد، بهبودی با سرعت بیشتری حاصل خواهد شد. بعد از درمان این پزشک است که مابقی مراحل درمانی را آغاز خواهد کرد و جهت سرعت بخشیدن به فرآیند بهبودی ممکن است از درمان دستی، ورزش درمانی یا سایر گزینههای مکمل بهره گیرد.
در چه مواقعی نباید از شاک ویوتراپی رادیال استفاده کرد
شاک ویوتراپی با برخی محدودیتها مواجه است. از این دستگاه نباید در درمان عفونت موضعی، شکستگیها، تومور یا اختلالات متابولیک استخوان استفاده کرد. علاوه براین، بیمارانی که به تازگی تزریق داروی کورتیکواستروئید انجام دادهاند میبایست پیش از اقدام به شاک ویوتراپی دستکم 4 تا 6 هفته صبر کنند. بیماران باردار، افرادی که از داروهای رقیقکننده خون استفاده میکنند، یا به پوکی استخوان و بیماری نقرس مبتلا هستند باید برخی اقدامات احتیاطی را رعایت کنند. معلوم شده مصرف داروهای ضدالتهابی میتواند میزان تاثیر شاک ویوتراپی را کاهش دهد. اگر بیمار به تازگی از داروهای ضدالتهابی مصرف میکند بایستی پیش از قطع داروها با پزشک مشورت کند. به هر حال، پیشنهاد ما به بیماران این است که موقع اقدام به شاک ویوتراپی مصرف داروهای ضدالتهابی و بدون نسخه را متوقف سازید. به کارگیری این روش درمانی در موارد زیر توصیه نمی شود:
- قرار دادن میدانهای صوتی در مجاورت بافت ریه
- بیمارانی که از دستگاه ضربان ساز قلب استفاده میکنند
- بالا و نزدیک نواحی مرکزی بافت استخوان، اجازه دهید رشد استخوان کامل شود
- درصورت وجود تومور بدخیم در مجاورت یا داخل بافت تحت درمان
- اگر زخم باز، جوش پوستی، ورم، التهاب یا عفونت در محل تحت درمان وجود داشته باشد
- مشکلات ایسکمی در بین بیماران مبتلا به بیماری عروقی
- بیماران مبتلا به اختلال انعقاد خون یا آنهایی که در حال مصرف داروهای ضدانعقاد/ضدپلاکت هستند
- سابقه حساسیت به لاتکس یا آلرژی به محلول کوپلینگ
پاسخ به پرسشهای رایج
سوالات رایج مردم درباره روش شاک ویو تراپی شامل سوالات زیر است.
فرق بین شاک ویو رادیال و متمرکز چیست؟
دستگاه شاک ویو به طرق مختلفی از خود انرژی ساطع میکند. در شاک ویو متمرکز، انرژی با شدت بیشتری به درون بافتهای بدن نفوذ میکند و از این نظر در درمان بیماریهای داخلی مانند سنگ کلیه موثر است. در شاک ویو رادیال، انرژی با عبور کردن از بافت پخش میشود و از این نظر یک گزینه درمانی ایدهال برای صدمات تاندون/رباط و نقاط ماشهای بدن به حساب میآید.
آیا شاک ویوتراپی به بدن صدمه وارد میکند؟
اکثر بیماران در خلال درمان دچار درد و ناراحتی خفیف میشوند، اما به طور کل این احساس قابل تحمل است. با بیحس شدن ناحیه تحت درمان این احساس ناراحتی هم از بین میرود زیرا درمان در حال شروع شدن است. پزشک شدت محرک را بسته به وضعیت بیمار تغییر خواهد داد و جهت کاهش احساس ناراحتی رفتهرفته شدت امواج را بالا و پایین میکند. شاک ویوتراپی به صورت هدفمند یک واکنش تحریکساز در بافت نرم و آسیبدیده بوجود میآورد، لذا ممکن است پس از درمان بیمار دچار احساس ناراحتی خفیف گردد. بیماران موظفند از مصرف داروهای ضدالتهابی یا یخ درمانی بعد از شاک ویوتراپی خودداری کنند تا از اثر درمانی و تحریک سازی کاسته نشود.
به چند جلسه درمانی احتیاج است؟
اکثر بیماران با 3 جلسه درمانی ظرف یک هفته نتیجه لازم را خواهند گرفت. هرچند، درمان بیماریهای مزمن یا پیچیدهتر به 5 جلسه نیاز دارند. بیشتر مراجعین در همان 3 جلسه نخست نتایج مثبتی از درمان خواهند گرفت و بهبودی اغلب طی چندین هفته ادامه دارد. در برخی موارد، بهبودی 3 تا 4 ماه پس از درمان هم مشهود است.
شاک ویوتراپی تا چه اندازه موفقیتآمیز است؟ آیا واقعا درمان ثمربخش واقع میشود؟
شاک ویوتراپی یکی از روشهای درمانی است که تحقیقات بسیاری درباره آن انجام شده است و هر ساله نیز بر تعداد آنها افزوده میشود. شماری از تحقیقات بر رضایتمندی بیماران از شاک ویو برون پیکری تاکید دارند و میزان موفقیت درمان تا بیش از 90% تایید شده است.
چطور میتوان از درصد موفقیت درمان آگاهی یافت؟
موفقیت درمان به ارزیابی دقیق بستگی دارد. برای مثال، اگر سایر عوامل تاثیرگذار مانند صاف بودن کف پا یا خشکی مفصل زانو برطرف نشوند، ممکن است درمان خار پاشنه با شاک ویوتراپی جواب ندهد. تنها در صورت ارزیابی کامل ازجمله بررسی سوابق بیماری و معاینه کامل بدنی است که پزشک میتواند میزان موفقیت شاک ویوتراپی را تعیین کند و این به شرایط بیمار مربوط میشود.