علت و روش های درمان درد در قسمت پایین کمر

اگر تا به حال دچار درد پایین کمر شده‌اید و شما را از انجام آنچه می‌خواهید باز داشته است، بدانید که تنها نیستید. درد پایین کمر یکی از رایج‌ترین مشکلات پزشکی در جهان است. این وضعیت یکی از دلایل اصلی است که افراد به پزشک مراجعه می‌کنند، بیش از 80 درصد بزرگسالان در بازه‌ای از زندگی خود تحت تأثیر درد پایین کمر قرار می‌گیرند. طبق برخی مطالعات، درد پایین کمر نیز یکی از دلایل اصلی ناتوانی است.

ممکن است نتوانید از درد پایین کمر جلوگیری کنید، خصوصاً با افزایش سن و کمبود قدرت بدنی و مقاومت کمر شما این مشکل رایج است. خوشبختانه راه‌های زیادی وجود دارد که بدون توجه به علت کمر درد، می‌توانید درد آن را تسکین دهید.

درد پایین کمر

پایین کمر دقیقاً کجاست؟


پایین کمر به ناحیه کمری ستون فقرات گفته می‌شود. این قسمت کارهای سنگین زیادی باید انجام دهد: در واقع ستون فقرات کمری وزن کل قسمت بالاتنه شما، به علاوه فشارهای بیومکانیکی که با حرکت ایجاد می‌شوند، را تحمل می‌کند.

ستون فقرات کمری دارای پنج مهره – یا استخوان ستون فقرات است. هر مهره دارای یک دیسک بزرگ – ژل بالشتکی محصور در یک غشای سخت – در قسمت جلویی خود است که به عنوان یک ضربه گیر عمل می‌کند. همچنین هر مهره در قسمت پشتی خود دارای دو مفصل وجهی دارای غضروف است. با هم کار کردن دیسک‌ها و اتصالات فاسیت باعث می‌شود که ستون فقرات به راحتی خمش  و چرخش داشته باشد.

کمر شما همچنین شامل رباط‌ها، تاندون‌ها و عضلات است. رباط‌ها نوارهای محکمی‌ هستند که مهره‌ها و دیسک‌ها را کنار هم نگه می‌دارند. تاندون‌ها عضلات را به مهره‌ها متصل می‌کنند. این ساختارها به محدود کردن حرکت بیش از حد که ممکن است به نخاع آسیب برساند، منجر می‌شوند.

درد پایین کمر معمولاً چه مدت طول می‌کشد؟


درد پایین کمر را می‌توان به صورت حاد، نیمه حاد یا مزمن دسته بندی کرد. دوره‌های حاد درد پایین کمر معمولاً از چند روز تا 4 هفته طول می‌کشد و درد نیمه حاد بین 4 تا 12 هفته ادامه دارد. با این حال، حدود 20 درصد از افراد مبتلا به درد پایین کمر حاد دچار کمر دردی مزمن می‌شوند که 12 هفته یا بیشتر طول می‌کشد. حتی در این موارد، گزینه‌های مختلف درمانی برای کمک به تسکین علائم درد پایین کمر وجود دارد.

وقتی درد کمر واقعاً شما را اذیت می‌کند، ممکن است نگران باشید که مشکل جدی رخ داده است. درد پایین کمر نیز به همین منوال است که پایان ناپذیر به نظر می‌رسد. نکته خوشایند این است که اگرچه کمردرد یک ناراحتی بزرگ است، اما به ندرت یک مسئله فوریتی پزشکی به نظر می‌رسد. در حقیقت، بیشتر اوقات مجبور به درمان آن نیستید. کمردرد معمولاً به خودی خود برطرف می‌شود – مگر اینکه یک مشکل اساسی داشته باشید.

برخی از دلایل شایع درد پایین کمر چیست؟


 

دلایل شایع درد پایین کمر

دلایل درد پایین کمر گاهی اوقات مکانیکی، ارگانیک یا ایدیوپاتیک تلقی می‌شود. گاهی اوقات مشکلات مادرزادی ستون فقرات (هنگام تولد) یا اکتسابی است به این معنی است که این اختلال بعدها در طول زندگی ایجاد می‌شود.

در زیر برخی از مواردی مطرح شده است که پزشک می‌تواند هنگام معاینه و بررسی کمردرد به دنبال آن‌ها باشد – یا آن‌ها را رد کند.

رگ به رگ شدن. رگ به رگ شدن رباط‌ها و کشیدگی‌های عضلات یا تاندون‌ها شایع‌ترین دلایل درد پایین کمر است. آن‌ها اغلب به استفاده بیش از حد مربوط می‌شوند.

بیماری دیسک دژنراتیو. در حالی که این اسم نگران کننده به نظر می‌رسد، اما بدان معنی است که شما دیسک آسیب دیده‌ای دارید که باعث درد می‌شود. با گذشت زمان، دیسک‌ها به دلیل فرسودگی، نازک و صاف می‌شوند. این حالت باعث می‌شود که آن‌ها نتوانند بین مهره‌ها حالت بالشتک داشته باشند و احتمال پاره شدن آن‌ها بیشتر است (به مورد زیر مراجعه کنید)

دیسک بیرون زده. پوشش محافظ روی دیسک‌های بین مهره‌ای می‌تواند با گذشت زمان پاره شود. وقتی این اتفاق می‌افتد، بافت نرم دیسک داخلی ممکن است از لایه بیرونی عبور کند.

سیاتیک. دردی که ناشی از عصب سیاتیک فشرده یا تحریک شده است. این عصب از پایین لگن و باسن شروع و تا پایین هر پا منتشر می‌شود.

اسپوندیلولیستیز. یک مهره از موقعیت خود و به جلو خارج شده، ستون فقرات شما را مختل می‌کند و گاهی ریشه‌های عصب را فشرده می‌کند.

تنگی کانال نخاعی. محدود شدن فضاهای داخلی ستون فقرات که غالباً در اثر فتق دیسک و گاهی ناشی از خار استخوان به خاطر آرتروز نخاعی رخ می‌دهد.

برخی دیگر از دلایل درد پایین کمر چیست؟


شکل ستون فقرات شما و همچنین بیماری‌های ستون فقرات، دیگر عوامل درد پایین کمر هستند. بسته به طیف وسیعی از عوامل، پزشک ممکن است به دنبال موارد زیر باشد:

انحنای غیرطبیعی ستون فقرات. ستون فقرات طبیعی وقتی از پهلو دیده می‌شود شبیه حرف S است که انحنای ملایمی‌ دارد.

آرتروز. بیش از 100 نوع آرتروز وجود دارد که بسیاری از آن‌ها می‌توانند باعث درد پایین کمر شوند.

سندرم کودا اکواینا (CES). فشرده سازی دسته اعصابی که در زیر نخاع در ستون فقرات کمری ایجاد می‌شود. این یک بیماری نادر اما جدی است که نیاز به مراقبت فوری پزشکی و احتمالاً جراحی فوری دارد.

دیسکیت یا استئومیلیت. هر دو عفونت دیسک (دیسکیت) و استخوان (استئومیلیت) می‌تواند باعث درد شدید شود و نیاز به مراقبت سریع پزشکی دارد.

پوکی استخوان. استخوان‌های شما تراکم خود را سریع‌تر از آنکه قابل جایگزینی باشد، از دست می‌دهند و باعث شکننده شدن آن‌ها می‌شود. آن‌ها با علائم کم یا حتی بدون هشدار می‌توانند دچار شکستگی شوند.

تومورهای ستون فقرات. وقتی سلول‌ها کنترل نشده تقسیم و تکثیر می‌شوند، نتیجه آن تومور است.

چه درمان‌های خانگی برای درد پایین کمر واقعا موثر هستند؟


 

درمان های واقعی برای درد پایین کمر

مگر اینکه آسیب جدی مانند سقوط یا تصادف رانندگی داشته باشید، احتمالاً نیازی نیست که برای کمر درد به پزشک مراجعه کنید. شاید ابتدا بخواهید این راهکارهای ساده خودمراقبتی را امتحان کنید.

از استراحت مطلق خودداری کنید. هنگامی ‌که درد پایین کمر احساس می‌شود، مردم اغلب فکر می‌کنند که استراحت مطلق می‌تواند درد را تسکین دهد. این در حالی است که مروری بر بسیاری از مطالعات بالینی نشان داده است بیمارانی که در بستر می‌مانند در واقع درد بیشتری را تجربه کرده‌اند و بهبودی آن‌ها با سرعت کمتری انجام می‌شود.

از کمپرس یخ و / یا گرما استفاده کنید. بسیاری از افراد دریافتند که استفاده از کمپرس یخ یا سرما برای مدت زمان 20 دقیقه در هر بار به کاهش درد و تورم کمک می‌کند. همچنین ممکن است متوجه شوید حرارت، مانند پدهای گرم کننده یا حمام گرم، درد را تسکین می‌دهد.

داروهای بدون نسخه (OTC) را امتحان کنید. استفاده کوتاه مدت از مسکن‌های بدون نسخه، مانند داروهای ضد التهاب غیراستروئیدی (NSAIDs) ایبوپروفن و ناپروکسن، ممکن است درد کمر شما را تسکین دهد.

برخی از درمان‌های کم درد تهاجمی ‌یا غیرتهاجمی‌ درد پایین کمر چیست؟


 

درمان‌های کم درد تهاجمی ‌یا غیرتهاجمی‌ درد پایین کمر

پزشک شما طیف گسترده‌ای از درمان‌ها را ارائه می‌دهد که ممکن است به درد پایین کمر شما کمک کند. به طور کلی، از پزشک خود انتظار داشته باشید که یک روش مراقبت مرحله‌ای داشته باشد. این بدان معناست که با درمان‌های ساده و کم هزینه شروع می‌شود و سپس به رویکردهای تهاجمی‌تر ادامه می‌یابد. به خاطر داشته باشید که بسیاری از درمان‌ها زمان می‌برد تا به طور کامل اثر کنند.

داروها: وقتی قرص‌ها و داروهای بدون نسخه برای تسکین کمردرد به اندازه کافی کار نمی‌کنند، ممکن است پزشک داروی تجویز شده را توصیه کند.

فیزیوتراپی : این درمان برای درد پایین کمر شامل درمان‌های غیرفعال و فعال برای کمک به بیمار در ایجاد قدرت عضلات اصلی، بهبود انعطاف پذیری ستون فقرات و دامنه حرکت، وضعیت صحیح بدن و موارد دیگر است.

تزریقات: در صورتی که درد پایین کمر علائم سیاتیک، مانند درد پا را ایجاد می‌کند، تزریق استروئید اپیدورال یا بلوک عصبی انتخابی ممکن است تسکین درد کوتاه مدت را به همراه داشته باشد.

برخی از روش‌های درمانی مکمل، جایگزین و نوظهور برای درد پایین کمر کدامند؟


در برخی موارد، پزشکان روش‌های درمانی را پیشنهاد می‌کنند که “استاندارد مراقبتی” محسوب نمی‌شوند. احتمالاً تحت پوشش بیمه نخواهند بود، اما ممکن است مفید باشد. مثال‌هایی از این روش‌ها عبارتند از:

پلاسمای غنی از پلاکت  (پی آر پی): در درمان‌های پی آر پی از نمونه کوچکی از خون خود فرد استفاده می‌شود که دارای مقادیر غلیظی از بلوک‌های سازنده خون است که به پلاکت معروف است. سپس پزشک شما پلاسمای غنی از پلاکت را مستقیماً به دیسک آسیب دیده تزریق می‌کند.

سلول‌های بنیادی. در این روش درمانی نوظهور، پزشک سلول‌های بنیادی برداشت شده از مفصل ران را به دیسک بین مهره‌ای یا دیسک‌های محل درد شما تزریق می‌کند.

طب سوزنی: طب سوزنی شامل قرار دادن دقیق سوزن‌های ظریف و استریل شده در نقاط خاص بدن شما است.

مراقبت‌های کایروپراکتیک. بیش از 50 درصد از افراد مبتلا به درد پایین کمر حاد به متخصص کایروپراکت مراجعه می‌کنند که متخصص در زمینه درمان دستی ستون فقرات است.

معمول‌ترین روش‌های جراحی پایین کمر کدامند؟


 

معمول ترین روش‌های جراحی پایین کمر

جراحی ستون فقرات برای اکثر افرادی که درد پایین کمر دارند ضروری نیست. در صورت نیاز به آن، پزشک روش مناسبی را برای رفع علائم خاص و وضعیت پزشکی شما توصیه می‌کند. جراحی‌های معمول ستون فقرات شامل موارد زیر است:

همجوشی ستون فقرات. دو یا چند مهره به طور دائمی ‌به هم جوش داده می‌شوند تا حرکت اضافی ستون فقرات را محدود کنند. همجوشی ستون فقرات ممکن است برای اصلاح ناهنجاری‌های ستون فقرات یا افزایش ثبات ستون فقرات در موارد شدید آرتروز نخاعی یا دیسک‌های بیرون زده انجام شود.

لامینکتومی ‌و لامینوتومی. لامینکتومی ‌جراحی است که در آن جراح شما قسمت عقبی یک یا چند مهره را برمی‌دارد تا فضای بیشتری برای نخاع یا سایر اعصاب ایجاد کند. در جراحی مشابه معروف به لامینوتومی‌، جراح شما قطعه کوچکی از استخوان به نام لامینا را از پشت مهره خارج می‌کند.

دیسککتومی ‌و میکرودیسکتومی. وقتی فتق دیسک در کمر علائم شدیدی مانند درد یا از دست دادن احساس را ایجاد می‌کند، ممکن است جراح شما برای برداشتن بخشی از دیسک آسیب دیده، کمر را عمل کند.

چه زمانی درد پایین کمر یک مورد اورژانسی است؟


بیشتر دردهای پایین کمر در نهایت خود به خود برطرف می‌شوند، اما مواردی وجود دارد که باید به دنبال مراقبت‌های پزشکی فوری باشید. برخی از این شرایط عبارتند از:

  • زمانی که بیمار یک کودک است.
  • در پی تصادف، ضربه، سایر آسیب‌ها
  • تب یا حالت تهوع
  • ایجاد ضعف، بی حسی و / یا احساس گزگز در ساق و / یا پاها
  • از دست دادن کنترل مثانه یا روده
  • درد شدید، مداوم، ناگهانی که به تدریج بدتر می‌شود و / یا برطرف نمی‌شود.
  • درد شما را از خواب بیدار می‌کند.

چگونه می‌توانید از درد پایین کمر پیشگیری کنید؟


پیشگیری از درد پایین کمر

در حالی که نمی‌توان روند پیری را متوقف کرد یا وضعیت ژنتیکی خود را تغییر داد، تغییر سبک زندگی می‌تواند به کنترل و جلوگیری از درد پایین کمر کمک کند. داشتن یک سبک زندگی سالم ممکن است احتمال آسیب دیدگی تصادفی را نیز برای شما کم کند.

آمادگی جسمانی خود را بهبود ببخشید.

فعالیت داشته باشید.

در صورت لزوم وزن کم کنید.

اشیا سنگین را به روش صحیح بلند کنید.

فضای کاری خود را تا حد امکان ارگونومیک کنید.

سلامت روان خود را مدیریت کنید.

از مصرف دخانیات اجتناب کنید.

برای کاهش آسیب، سنجیده عمل کنید.

مشاوره رایگانتماس