آرنج گلف بازان (التهاب اپی کوندیلیت میانی) باعث درد و التهاب تاندونهای متصل کننده ساعد به آرنج میشود. کانون درد بر روی برجستگی استخوانی داخل آرنج است و درد در ساعد نیز منتشر میشود. آرنج گلف بازان یا گلف البو برخلاف ناماش محدود به گلف بازان نیست و هرگونه حرکت مکرر دست، مچ دست یا ساعد منجر به بروز عارضه میشود. آرنج گلف بازان مرتبط با عارضه دیگری به نام تنیس البو (آرنج تنیس بازان) است که نوع دیگری از تاندونیت (التهاب تاندون) آرنج به شمار میآید. تنیس البو، برخلاف گلف البو تاندونهای بخش خارجی مفصل را درگیر میکند. هرچه درمان را سریعتر آغاز کنید، زودتر میتوانید فعالیتهای معمول خود را از سر بگیرید.
مانند هر آسیب دیدگی ناشی از استفاده مکرر دیگری، درمان سریع برای بهبودی کامل گلف البو ضروری است. اگر گلف البو درمان نشود، به درد مزمن آرنج یا محدودیت حرکتی آن دامن میزند و حتی باعث خم شدن (انقباض) ثابت و مداوم آرنج میشود. بنابراین اگر علائم آرنج گلف بازان آزارتان میدهد، حتماً برای تشخیص و درمان دقیق به متخصص طب فیزیکی مراجعه کنید. نوع و طول درمان به شدت عارضه بستگی دارد. متخصص طب فیزیکی برای درمان عارضه آرنج گلف بازان از روشهایی چون دارو، بریس، شاک ویوتراپی، ورزش درمانی و تحریک الکتریکی عصب از روی پوست بهره میگیرد. شما میتوانید جهت دریافت مشاوره و یا رزرو نوبت درمان در کلینیک تخصصی طب فیزیکی دکتر فلاح با شمارهی 03136252857 تماس بگیرید.
علل
التهاب اپی کوندیلیت میانی (گلف البو) پیآمد خم شدن یا خمش مکرر مچ دست، به ویژه در برابر مقاومت است، نگه داشتن چوب گلف مثال بارزی از این وضعیت است. ضربه زدنهای متوالی و اشتغال در کارهای دستی مانند نجاری یا کار مداوم با رایانه نیز باعث بروز گلف البو میشود. درد آرنج گلف بازان معمولاً پس از یک دوره استفاده نامناسب و مکرر روی میدهد.
علائم عارضه گلف البو
با توجه به سازو کار آسیب دیدگی، ممکن است علائم به تدریج بروز یابد، یا پس از یک آسیب دیدگی حاد به طور ناگهانی تجربه شود. علائم اولیه شامل درد بخش داخلی آرنج در زمان استفاده از آرنج میشود که گاهی در ساعد، مچ دست یا دست نیز منتشر میشود. در فعالیتهایی که از دست استفاده میشود، مانند حمل خرید، باز کردن درب قوطی یا دست دادن، نیز بیمار دچار دردی توانفرسا میشود. برخی بیماران با کاهش دامنه حرکتی، خشکی و سفتی مفصل، ورم و ضعف نیروی گرفتن دست مواجه میشوند.
تشخیص
پزشک ابتدا پرونده بیمار و علائم بروز یافته را به دقت بررسی میکند. تشخیص قطعی معمولاً در زمان معاینه بالینی بالاتنه صورت میگیرد. پزشک برای رد احتمال شکستگی دستور رادیوگرافی میدهد. گاهی اوقات نیز ام آر آی (تصویربرداری رزونانس مغناطیسی) یا سونوگرافی برای مشاهده تاندونها و تایید تشخیص انجام میشود.
درمان آرنج گلف بازان
روشهای درمان گلف البو مانند تنیس البو است و شامل موارد زیر میشود:
استراحت
بازی گلف یا هرگونه فعالیت مولد درد را تا زمان فروکش کردن درد کنار بگذارید. اگر عجله کنید و این دسته از فعالیتها را زود شروع کنید، عارضه تشدید خواهد شد. آرنج را با نوار پانسمان کشی یا آتل ببندید و فعالیتهای معمول خود را به تدریج ازسربگیرید. پس از برطرف شدن درد نیز باید حرکات ورزشی بازو یا فعالیت مورد نظر را تمرین کنید.
یخ
کیسه یخ را به مدت چند روز، روزانه سه یا چهار بار، هر بار به مدت 20 ـ 15 دقیقه روی آرنج بگذارید. برای این که پوست آسیب نبیند، حوله نازکی را دور کیسه یخ بپیچید. بخش داخلی آرنج را دو یا سه بار در روز، هر بار به مدت 5 دقیقه با یخ ماساژ دهید.
دارو
ایبوپروفن (ادویل، مورتین IB و اقلام مشابه)، سدیم ناپروکسین (الیو و اقلام مشابه) یا استامینوفن (تایلنول و اقلام مشابه) را برای تسکین درد گلف البو مصرف کنید.
تزریق استروئید
تزریق استروئید متداولترین روش مبتنی بر تزریق برای درمان بیماری گلف البو است. استروئید در اطراف تاندون و محل اتصال آن به استخوان تزریق میشود. البته اثر استروئید پس از چند ماه از بین میرود و تزریق باید تکرار شود.
بریس
گاهی اوقات پزشک توصیه میکند که روی بازوی آسیب دیده بریس ببندید تا نیروی مخالف روی آن اعمال شود. بریس فشار و کشش روی تاندون و عضله را کاهش میدهد.
ماساژ
ماساژ درمانی هم برای تاندون و هم عضلههای متصل شونده به آرنج مناسب است. اگر آسیب دیدگی مزمن باشد یا به استراحت و کمپرس یخ جواب ندهد، ماساژ سایش متقاطع روی تاندون امتحان میشود. ماساژ دادن عضلات ساعد نیز تنش عضلانی را کاهش و عملکرد آنها را بهبود میدهد. به این ترتیب ماساژ در درازمدت درد کشیدگی تاندون آرنج را کاهش میدهد.
تزریق پی آر پی
PRP (تزریق پلاسمای سرشار از پلاکت) درمان جدیدی برای گلف البو است. ابتدا مقدار کمی خون از بیمار گرفته میشود، اجزاء خون در سانتریفیوژ جدا میشود و سپس پلاسمای تغلیظ شده با پلاکت در ناحیه دردناک تزریق میگردد.
تحریک الکتریکی عصب
تحریک الکتریکی عصب از روی پوست (TENS) یکی از روشهای درمان گلفرز البو است که در آن از الکترودهای متصل به پدهای چسبدار کوچکی استفاده میشود که با سیم به دستگاه مولد برق وصل میشوند. الکترودها روی ناحیه دردناک قرار داده میشود و جریان در الکترودها برقرار میشود. جریان برق عصبهای حسی را تحریک میکند و گزگزی را ایجاد میکند که حس درد را کاهش میدهد.
شاک ویوتراپی
شاک ویوتراپی درمان موثر و نوینی برای گلف البو است. شاک ویو پالسهای فشاری مکانیکی است که به صورت موج در بدن منتشر میشود. انرژی شاک ویو از نقطه منبع به سمت ناحیههای دردناک بدن هدایت میشود تا اثر التیام دهندگی خود را به جا بگذارد.
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی درمانی موثر برای بیماری آرنج گلف بازان است. متخصص تمرینهای کششی و تقویتی را به بیمار آموزش میدهد و وی را درباره شیوه استراحت دادن به آرنج و روش صحیح انجام فعالیتها راهنمایی میکند تا فشار و کشش شدیدی به آرنج وارد نشود.
ورزش درمانی
ورزش یکی از راه های درمان آرنج گلف بازان است. حرکات کششی و تقویتی بخش مهمی از برنامه توانبخشی بیماری آرنج گلف بازان محسوب میشود، البته کلیه این حرکات باید بدون درد انجام شود. تمرینهای مفیدی که به درمان این عارضه کمک میکند، ورزش برای درمان گلف البو عبارت است از:
- کشش، خمش و حرکات فعال افزایش دهنده دامنه حرکتی مچ دست: مچ دست آسیب دیده را تا جایی که میتوانید رو به جلو و عقب خم کنید. این حرکت را در دو ست 15 مرتبهای انجام دهید.
- کشش مچ دست: پشت دست سمت دردناک را با دست دیگر فشار دهید تا مچ بهتر خم شود. 30 ـ 15 ثانیه در این حالت بمانید. سپس با فشار دادن انگشتان به عقب، مچ دست را رو به عقب بکشید. 30 ـ 15 ثانیه در این حالت بمانید. بازوی آسیب دیده را هنگام انجام این حرکات صاف نگه دارید. حرکت را در سه ست انجام دهید.
- چرخش رو به داخل و رو به بالای ساعد: آرنج بازوی آسیب دیده بیمار را 90 درجه خم کنید و آرنج را به پهلو بچسبانید. کف دست را رو به بالا بچرخانید و 5 ثانیه نگه دارید. سپس کف دست را به آرامی رو به پایین بچرخانید و 5 ثانیه نگه دارید. دقت کنید که آرنج بیمار حین انجام حرکات باید به پهلو چسبیده و با زاویه 90 درجه خم شده باشد. حرکت را در دو ست 15 مرتبهای انجام دهید.
جراحی
جراحی به ندرت برای درمان گلفر البو لازم میشود. اما اگر نشانهها و علائم بیمار پس از 12 ـ 6 ماه درمانهای محافظه کارانه و غیرجراحی برطرف نشود، پزشک جراحی را توصیه میکند. روشهای جدید جراحی با حداقل تهاجم انجام میشود و جراح بافت همبند را با توجه به تصاویر سونوگرافی از ناحیه دردناک تاندون برمیدارد.
پیشگیری
برای جلوگیری از عود کردن عارضه گلف البو باید ورزش کنید تا عضلاتتان قوی بماند و هنگام ورزش کردن یا بلند کردن اشیاء سنگین از روش و تکنیک مناسب استفاده کنید. گرم کردن بدن را قبل از بهکارگیری عضلات فراموش نکنید. پس از ورزش کردن نیز عضلات آرنج و بازو را با استفاده از یخ و تمرینهای کششی به تدریج سرد کنید تا دیگر دچار آرنج گلفبازان نشوید.