آیا در بالا بردن بازو یا حمل اجسام سنگین مشکل دارید؟ آیا حتی اگر میخواهید به خواب بروید، درد شانه شما را آزار داده است؟ یکی از دلایل احتمالی این مسئله پارگی تاندونهای شانه مانند پارگی روتاتور کاف است. حرکات ناگهانی یا تکراری شانه میتواند باعث پارگیهای کوچک یا بزرگ در کپسول شانه و تاندونها شود. درد شانه، سفتی و خشکی شانه و ضعف برخی از علائم پاره شدن روتاتور کاف شانه است.
تقریباً در هر موقعیتی که شامل آسیب روتاتور کاف یا پارگی تاندون شانه باشد اول از همه باید اقدام به روشهای غیر جراحی کرد. برخی موارد غیرمعمول وجود دارد که ممکن است بلافاصله پس از آسیب تاندون، درمان جراحی توصیه شود. با این حال، اکثریت مردم درمانهای غیر جراحی را به عنوان درمان اولیه انجام میدهند. اگر درمانهای غیر جراحی به اندازه کافی علائم را کاهش نمیدهد یا عملکرد طبیعی شانه را امکان پذیر نمیکند، ممکن است جراحی در نظر گرفته شود.
جهت کسب اطلاعات بیشتر دربارهی درمانهای بدون جراحی پارگی تاندون شانه و یا رزرو نوبت در کلینیک طب فیزیکی و توانبخشی دکتر فلاح با شماره تلفنهای ۰۳۱۳۶۲۵۲۸۵۷ – ۰۹۳۰۳۹۷۰۰۲۰ تماس حاصل فرمایید.
علت پارگی و آسیب تاندون روتاتورکاف شانه
روتاتور کاف گروهی از چهار تاندون و عضله است که مفصل شانه را احاطه کرده اند. وقتی روتاتور کاف آسیب میبیند، در واقع این تاندونها هستند که دچار آسیب میشوند. این تاندونها عضلات روتاتور کاف را به استخوان متصل میکنند. وقتی تاندونها ملتهب یا آسیب دیده باشند، نمی توانند به درستی عمل کنند.
عضلات و تاندونهای کاف روتاتور نه تنها در حرکات بلند کردن شانه بلکه برای ثبات طبیعی و مکانیک شانه بسیار مهم هستند. بدون داشتن روتاتور کاف به طور صحیح، انتظار میرود که در عملکرد طبیعی شانه محدودیتهایی داشته باشید.
دلایل پارگی تاندون روتاتور کاف شانه عبارتند از:
- پارگی تاندونها در اثر افزایش سن یا استفاده طبیعی با گذشت زمان
- استفاده بیش از حد از تاندونها در فعالیت های ورزشی یا شغلی، به ویژه مواردی که شامل حرکات مکرر بالای سر است
- آسیب به تاندونها در اثر سقوط یا تصادف دیگر
علائم پارگی تاندونهای شانه
درد شایعترین علامت مشکل روتاتور کاف است. بیماران معمولاً از درد بالای شانه و بازو شکایت دارند. در بعضی از بیماران، درد میتواند از قسمت پایین بازو تا آرنج بیاید. ضعف شانه یکی دیگر از علائم رایج پارگی روتاتور کاف است. ضعف باعث دشواری بالا بردن بازو و مشکل در فعالیتهایی مانند برداشتن وسایل، لباس پوشیدن یا حمل اشیا میشود. پارگی روتاتور کاف به خصوص با افزایش سن بسیار شایع است. آنها بسیار رایج هستند به طوری که اکثر افراد دارای روتاتور کاف پاره شده، حتی نمیدانند که چنین مشکلی دارند.
اکثر افرادی که دچار پارگی روتاتور کاف میشوند، بدون درد و با حداقل محدودیت عملکردی هستند. با این حال، گاهی اوقات پارگی میتواند علائمی ایجاد کند و این افراد ممکن است نیاز به درمان داشته باشند.
تشخیص پارگی تاندون شانه
تغییرات مزمن ناشی از پارگی روتاتور کاف را میتوان در اشعه ایکس ساده شانه مشاهده کرد. با این حال، برای ارزیابی پارگیهای کوچکتر یا پارگی ناگهانی روتاتور کاف، اغلب به MRI نیاز است. طی ام آر آی، از پارگیهای کوچک و پارگی جزئی تاندونها تا پارگیهای عظیم که دیگر قابل ترمیم نیستند، می تواند طی الگویی از آسیب و روند پیشرفت را مشاهده شود. گزینههای درمان بسته به اندازه و پیشرفت پارگی تاندون شانه متفاوت است.
درمان پارگی تاندون هاي شانه
پارگی خفیف تاندون شانه به خودی خود بهبود می یابد؛ اما پارگی تاندونهای شانه که شدید و کامل است، برای ترمیم ممکن است نیاز به جراحی داشته باشد. گزینههای درمانی مختلفی برای تسریع بهبود پارگی جزئی وجود دارد، از جمله موارد زیر:
استراحت
هنگامی که احساس درد مزمن یا متناوب در شانه خود میکنید ، بگذارید شانه شما استراحت کند. این به معنای ادامه ندادن حرکاتی است که باعث درد بازو میشود، به ویژه بلند کردن اجسام سنگین، تا زمانی که درد فروکش کند. صبور باشید، زیرا بهبودی پارگی روتاتور کاف ممکن است چند ماه طول بکشد.
کمپرس سرد و گرم
میتوانید با استفاده از کمپرس سرد (خیلی سرد) به مدت 15 تا 20 دقیقه هر سه ساعت یا بیشتر درد و التهاب شانه خود را کاهش دهید. وقتی درد بهبود یافت، از گرما درمانی برای کمک به شل شدن عضلات دردناک استفاده کنید.
دارو
برای تسکین درد و پارگی تاندون شانه میتوانید از داروهای مسکن بدون نسخه استفاده کنید. ایبوپروفن، ناپروکسن و استامینوفن گزینههای خوبی هستند.
فیزیوتراپی
اگر فردی دچار علائم پارگی روتاتور کاف باشد که علامت اصلی آن درد شدید هنگام استفاده از دست و یا درد شب هنگام خواب باشد، آن فرد میتواند 80٪ احتمال بهبود قابل توجه درد را با فیزیوتراپی پیش بینی کند. برای بهبود علائم درد، درمان ممکن است 12 هفته طول بکشد.
تمرینات فیزیوتراپی به شما کمک میکند تا انعطاف پذیری و قدرت شانه را بازیابی کنید. همچنین میتواند به بهبود عملکرد، تسکین درد و کاهش تورم کمک کند. در صورت نیاز به جراحی برای درمان، فیزیوتراپی نیز بخشی از روند بهبودی شما خواهد بود.
تزریق کورتیکواستروئید
تزریق استروئید بعنوان یک ضد التهاب قوی برای کاهش التهاب تاندون و عضلات شانه است. استروئیدهای تزریقی مولکولهای مربوط به کورتیزون است که تنظیم کننده اصلی التهاب در بدن است. این تزریقها برای مدتی احتمال تسکین درد را با درصد بالایی ارائه میدهند اما جایگزین توانبخشی فیزیکی شانه نمیشوند. تزریق استروئید خطرات عفونت یا عوارض جانبی بسیار کمی دارد. اگرچه این تزریق ها خطر عفونت کمی دارند، اما در بیماران دیابتی باعث افزایش قند خون میشوند.
جراحی شانه
اگر این گزینههای درمانی به بهبود تاندون شانه شما مانند پارگی روتاتور کاف کمک نمیکند، یا اگر روتاتور کاف شما کاملاً پاره شده باشد، ممکن است نیاز به جراحی داشته باشید. برخی از این گزینههای جراحی شامل موارد زیر است:
- ترمیم تاندون آرتروسکوپی. جراح شما ابتدا یک آرتروسکوپ را از طریق یک برش کوچک در شانه شما قرار میدهد تا محل آسیب دیدگی را پیدا کند. سپس، پزشک تاندون پاره شده را دوباره به استخوان شانه شما متصل میکند.
- ترمیم بازی تاندون. در این روش، پزشک تاندون آسیب دیده شانه را ترمیم میکند. این جراحی در صورتی انجام میشود که آرتروسکوپی گزینهی مناسبی نباشد.
- جایگزینی شانه. اگر روتاتور کاف شما کاملاً پاره شده و قابل ترمیم نیست، ممکن است به جراحی تعویض مفصل شانه نیاز داشته باشید. در این روش، یک مفصل مصنوعی جای شانه فعلی شما را میگیرد و پس از بهبود کامل، به همان اندازه جدید خواهد بود.